Dan prvi. Uvedeno je vanredno stanje. Možda vam se ne čini tako, ali ono predstavlja šansu za sve nas; da postanemo (i ostanemo) pažljiviji. Da budemo osetljiviji. Humaniji. Ovo je vanredna prilika da budemo bolji. SAD i OVDE. Mogućnost da jednog dana pričamo o vremenima kada je svet stao.

KAKO KORISTITI MINDFULNESS U DOBA IZAZOVA I KRIZE (II):

1. DIŠIMO SVESNO
Šta znači disati svesno, u situacijama kad moramo da izađemo iz domova, sa maskom na licu? U mimoilaženju sa drugima? U radnji, na ulici? Promišljeno disanje znači kontinuirano praćenje sopstvenog daha; njegovog kretanja i strujanja; prolaženja kroz masku; svesno zaustavljanje daha, u trenutku kad mislimo da je to potrebno. Biti stalno svestan daha. Sa ili bez maske. Zvuči neobično? Zvuči nemoguće? Biti svesno uz sopstveni dah znači preuzimanje odgovornosti. O tome kako dišemo: kad smo sami, ili u prisustvu najugroženijih. Odgovornost da održavamo socijalnu i svesnu udaljenost. Došlo je vreme za kontrolu –  samokontrolu; čak i u ovim “vunenim vremenima” imamo slobodu izbora – da svesno upravljamo sopstvenim ponašanjem;

2. BITI MINDFUL ZNAČI: ZNATI ŠTA RADIMO DOK TO RADIMO
Iskoristimo ove vanredne dane da pokažemo da možemo biti izvanredni; u svemu što radimo, govorimo, mislimo. Budimo promišljeni i svesni: u trenucima kad izlazimo iz svojih zgrada, dodirujući štekere, rukohvate, korpe…osetimo materijale koje dodirujemo, njihovu strukturu, temperaturu…jer, svesnost dodira znači našu BUDNOST. Budnost da ne dodirujemo sopstveno lice; prisutnost dok brišemo kvake i ključeve, telefone, obuću. Da stojimo ispred radnje dok su drugi u njoj. Poštovanje prostora druge osobe. Budnost znači odgovornost za svoj život i živote drugih. To je osnovno poštovanje sebe i svoje okoline.

3. BUDIMO UZ DRUGE
Kako biti uz nekog, a opet se nalaziti na sigurnoj distanci? Telefonski pozivi; razgovor ispred vrata; otvoreni prozori kao u Italiji, kako bi do usamljenih doprla živost i buka…uvek ima načina da se bude prisutan. Biti svestan činjenice da su među nama najugroženiji stari; u slabom kontaktu sa digitalnim tehnologijama. Njihove društvene mreže su telefoni i odlasci u radnju. Svesno ih nazovimo; kucnimo na vrata. Bacimo smeće. Dok razgovaramo pažljivo slušajmo. Budimo strpljivi. Sada nikuda ne žurimo; imamo vremena. Svesno podelimo novosti, emocije, nedoumice, svakako smeh. Zauzvrat ćemo otkriti i možda primeniti njihova iskustva i mudrosti.
Biti MINDFUL znači biti otvorenog uma, bez predrasuda.
Biti pažljiv i brižan. To je naša sadašnjost; budimo izvanredni ljudi u vanrednim vremenima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *