Šta je to mindfulness meditacija?

Meditacija je naše (urođeno) pravo da upoznamo sopstveni um, obrasce po kojima operiše, način na koji funkcioniše, spoznavanjem njegove prave prirode. I kao što se priroda oko nas stalno menja, tako je i naš sopstveni um podložan konstantnoj promenljivosti. Mindfulness meditacija nije nikakva mistična veština namenjena samo odabranima. Brojna naučna istraživanja … dokazuju sve dobrobiti upražnjavanja MM, njenog uticaja na mozak, pažnju i fokus, na opštu korisnost u tretmanu različitih oboljenja, upalnih procesa, na mentalno zdravlje – neupitan je njen uticaj na naše gene:

MM je veština dostupna svakom ljudskom biću koje je spremno da otkriva zakonitosti uma. Redovnim praktikovanjem mindfulness meditacije, dolazimo do objektivnog saznanja o sopstvenim mislima, obrascima i navikama u razmišljanju. Ukratko, redovnim upražnjavanjem meditacije, dobijamo priliku da upoznamo sebe i sopstveno biće. Stičemo u sebi svog najboljeg prijatelja. Postajemo oslobođeni od nesvesnih modela ponašanja i auto-pilota.

Kako meditirati? 

U osnovi, meditaciju možemo upražnjavati bilo kada, bilo gde, bilo šta da činimo. Možemo hodati i biti prisutni; možemo prati sudove i praktikovati MM; možemo sedeti…ležati…ono što u početku jeste preporuka je da se izabere mirno, tiho mesto na kome nećete biti ometani; možete sedeti bilo na stolici, bilo na jastuku na podu, zaklopiti oči (ukoliko to želite), i početi sa obraćanjem pažnje na sadašnji trenutak. Usredsređivanjem pažnje na udah i izdah. Dok udišete, tiho u sebi recite-svestan sam da udišem. Dok izdišete-svestan sam da izdišem. I to je sve. Zvuči jednostavno? Ono što ćete primetiti već u sledećem (ili nekom drugom trenutku) jeste da je pažnja odlutala! I tada ste svesni dapažnja mi je odlutala. U tom trenutku samo je lagano vratite na sledeći dah, novi udah i novi izdah…

Naravno ovaj proces, iako jednostavan, nije nimalo lak. Naš večno lutajući um stalno beži, kreira priče, gubi se u sećanjima, analizama, brigama…zbog toga je neopodno da vežbamo vraćanje (zalutale) pažnje na sadašnji trenutak – takav kakav jeste, upravo sada i ovde.

Zašto meditacija?

Mindfulness meditacija je dostižna veština – neophodna za život u (digitalnom) 21. veku. Veku izazova, ubrzanja, diktata algoritama i društvenih mreža, neizvesnosti, preplavljenosti informacijama, rasutom pažnjom, brigama za budućnost Planete i svoje dece… i dece svoje dece…

Uz pomoć ove veštine stičemo sigurnost, jasnoću, fokus i stabilnu pažnju; učimo da upravljamo svojim emocijama, mislima, dobijamo snagu da donosimo odluke i preuzimamo odgovornost za sebe i svoj život. Učimo da umirimo um, da objektivno posmatramo i sebe i svoje reakcije na sve što se dešava – sa nama, u nama i svetom oko nas. Iako jednostavno nije ni najmanje lako. MM zahteva stalnu vežbu, ogromnu samodisciplinu, saosećanje i nežnost, otvoreni um i radoznalost. Cilj mindfulness meditacije nije postizanje nekakvog mističnog iskustva. Njen cilj je istraživanje unutarnjeg sveta i otkrivanje sopstvenog blaga. Njenom redovnom primenom dobijamo priliku da postanemo istraživači i naučnici u laboratoriji svog tela i uma.

“Ako smo voljni da uložimo tolike napore da bismo upoznali strane kulture, nepoznate vrste životinja i daleke planete, možda bi i upoznavanje sopstvenog uma vredelo podjednakog truda. A bolje bi nam bilo da ga upoznamo pre nego što algoritmi počnu da odlučuju umesto nas.” Juval Noa Harari, “21. lekcija za 21. vek”.

I zato, ukoliko želite da (sa)znate kako vaš um funkcioniše, da se susretnete sa sobom na novi način, i želite da naučite mindfulness meditaciju, ili možda da osnažite svoju već postojeću praksu – pozivam vas da to učinimo zajedno: draganadjurdja@gmail.com.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *