Juče je na Fakultetu za menadžment Univerziteta Metropolitan u Beogradu, u okviru redovnog predavanja – Liderstvo i donošenje odluka, kod profesorke dr Tatjane Mamule, održano gostujeće predavanje Dragane Đurđanović. Dragana je Mindfulness Based Stress Reduction Teacher in Training pri IMA Institutu iz Berlina (Institute for Mindfulness-Based Approaches), a takođe i osnivač projekta Mindfulness Srbija.

Mindfulness, predstavlja svesno usmerenu pažnju na sadašnji trenutak. Ovaj koncept je danas jedan od vodećih načina za prevenciju i redukciju stresnih stanja. Trenutno se u najrazvijenim zemljama sveta odvijaju različiti mindfulness programi, namenjeni zaposlenima u velikim kompanijama i korporacijama, zdravstvenim centrima i socijalnim ustanovama. Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da se naročita pažnja posvećuje mindfulness praksi u radu sa mladima, na univerzitetima i školama.

Današnji akademski život nailazi na brojne stresne izazove. Posebno se izdvaja negativan uticaj digitalnih medija na pažnju i fokus, pogotovo u vreme ispitnih rokova. Interaktivno predavanje o Mindfulness-u je imalo za cilj da upozna studente (završne godine studija), sa veštinama i alatima, koji im mogu pomoći da postojeći stres smanje i unaprede samo učenje.

Studenti četvrte godine FAM-a su mogli da iskuse jednostavne tehnike disanja, opuštanja i koncentracije, koje su lako primenjive tokom procesa učenja i polaganja ispita. Posebno raduje činjenica da su studenti pokazali otvoreni um i radoznali duh, želju da podele svoja doživljena iskustva tokom izvođenja vežbi.

Zaključeno je da se uključivanjem mindfulness-a u svakodnevnu rutinu, stres može smanjiti, pažnja i pamćenje poboljšati, i konačno dostići najvažniji cilj – bolje ocene.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *